';

Marsipan

Marsipanens historie – en reise gjennom Europa

Tradisjonen med marsipan er gammel. Faktisk må vi helt tilbake til 900-tallet, da europeere begynte å blande mandler og sukker for å lage søtsaker. Den gang var det kun eliten og de aller rikeste i storbyene som hadde råd til å nyte marsipan i sin aller tidligste form . Marsipan har spilt ulike roller i ulike land i over tusen år, men i 2020 er den like aktuell som noen gang før, som julegavetips til de som elsker godsaker og noe å kose seg med i juletiden.

Hvem lagde marsipan først?

Å avgjøre hvem som oppfant denne snodige blandingen av mandler, melis og sukker, er like vanskelig som å finne ut av hva som kom først av høna eller egget. Det er ulike versjoner av historien bak marsipanens opprinnelse, og det er særlig Tyskland, Italia, Spania og Frankrike som hevder å ha fått den lyse ideen først. Og selvsagt starter det med helt ulike versjoner av hva ordet “marsipan” kommer fra.

Mercedes-Benz, Mozart – og marsipan

I Tyskland mener man at marsipan kommer av Marci Panes, oversatt til Markus-brød. Bakgrunnen for dette finner vi i Lübeck, som ligger en times kjøring sør for Kiel, havnebyen som mange nordmenn har et forhold til gjennom Color Line. I 1407 var Lübeck beleiret av fiendtlige styrker. Det var hungersnød og innbyggerne overlevde vinteren gjennom å spise lagret gress og høy. Bakerne i byen fant ut at de ville lage en blanding av mandel og sukker som en nødløsning for borgerne, da de hadde forsyninger av disse råvarene. Borgerne var først skeptiske, så bakerne formet denne litt primitive utgaven av marsipan til frukt og grønnsaker, så det skulle se mer gjenkjennelig ut. Utdelingen fant sted samme dag som man feiret helgenen Sankt Markus, og derfor ble det hetende Markus-brød. Tyskland er i dag det landet i Europa med de kanskje sterkeste tradisjonene for marsipan, og “hovedstaden” for marsipan på verdensbasis må nok sies å være Lübeck den dag i dag. 

Her finner man den kjente produsenten Niederegger, som også har en kjent kafe i byens hovedgate, hvor man får servert marsipan i alle tenkelige fasonger og smaker. Marsipangriser og figurer etter sesong er bare noe av det man får kjøpt her. Lübeck er vel verdt et besøk også for sin unike arkitektur, der den ligger trygt bak en sjarmerende bymur som har beskyttet borgerne gjennom kriger, nød og kriser, helt opp til våre fredeligere tider. Et fint stopp på veien for nordmenn som skal på bilferie i Europa.

Bildetekst: Lübeck er foruten å være verdens viktigste by for marsipan en vennlig by i Nord-Tyskland. Den består av trivelige gågater med bygårder og kafèer som gir byen sjarm og en fin atmosfære for besøkende.

 

Men Tyskland er som nevnt ikke alene om å gjøre hevd på marsipanens opprinnelse og å få være offisielt hjemland.

Ikke bare pizza og pasta

Italia har lagd marsipan i uminnelige tider og i støvellandet mener man at Marzapane har sitt opphav i Palermo. Her serveres marsipan i fruktformer, eller Frutto Martorana som italienerne kaller det. Dette er svært populært som dessert på julaften, men også i forbindelse med allehelgensdag. Foruten juletiden er marsipan også benyttet som påskegodis, i form av påskelam, som et minne om Jesus. Disse tradisjonene er også eksportert av italiensk-amerikanere som har tatt med seg marsipan-variantene fra Sicilia til byer som New York og Chicago.

Bildetekst: Palermo er ikke bare kjent som en arkitektonisk perle på Sicilia. Foruten Italias største operahus, lager de også marsipan i fristende former til store høytider.

Vive la Massepain
Fransk marsipan er hvitere og mer gjennomarbeidet. Dette gjøres ved at man koker sukkeret før det tilsettes mandlene. Dette gir marsipanen en finere tekstur og en blekere farge, og man kaller den “Massepain”. Frankrike har en type marsipan som kalles Callisons. Dette er en type konfekt laget av mandelpasta, kandisert melon, appelsin og hvit glasur på toppen. Som en kurios avart av fransk marsipan kan nevnes at den danske delikatessen Napoleonshatter er en hyllest til den franske hærfører og keiser som fikk sine danske allierte så begeistret at de kalte opp denne kombinasjonen av marvpostei, marsipanfyll og sjokoladetrekk i trekant-hattefasong etter seg.

Bildetekst: “Napoleon var fæl til å krige, men du verden for noen kaker han bakte!” var noe man sa om mannen som fikk både Napoleonskaker og Napoleonshatter av marsipan kalt opp etter seg.

Costa del Marzipan

I Spania har man, ifølge kilder som gjerne vil bekrefte at man var først ute, laget marsipan siden 1200-tallet. Begrepet Marzipan de Toledo er faktisk opphavsbeskyttet av EU, på samme måte som Gorgonzola, Cognac og Champagne. Toledo har en nesten identisk begrunnelse og legende bak marsipanens opphav. Under slaget om Las Navas de Tolosa i 1212 var det noen nonner som mente at man kunne blande sukker og mandler for å mette den sultne befolkningen som var beleiret. Som sagt så gjort, og resten av historien er ren kopi av det tyskerne sier om sin kjære marsipan i Lübeck. Vi får håpe og tro at en Lübeck-væring og en Toledoianer aldri finner hverandre på en bar klokken tre om natten og begynner å diskutere hvem som oppfant marsipanen. 

I Norge har vi hatt marsipan siden slutten av attenhundretallet, og her var det også et luksusprodukt for de aller rikeste i starten. Etter krigen har marsipanfigurer, marsipangriser, marsipanroser og julegaver i ulike former gledet generasjoner i adventstiden og på julaften.

Marsipan Compagniet har siden 1990-tallet vært en helnorsk produsent av marsipan i ulike former. Vi benytter kortreiste råvarer og alt er håndlaget i våre lokaler i Oslo. Vår historie består av tradisjonsrike juleprodukter som Grisemor og Lillebror, men vi har også smakfulle og sjarmerende sjokolade- og marsipangaver til ulike sesonger året gjennom. Se i vår nettbutikk for å finne noe til din smak, eller kontakt oss for mer informasjon.